1r ESO

Amb els de primer estem fent la segona setmana de febrer de 2017 un herbari amb les fulles que hem anat a buscar prop del castell de Sant Joan.



Detall dels vasos conductors d'una heura

Tricomes de la menta.

Acícules de pi blanc 

Vasos conductors de la fulla d'una alzina.





Vam anar al port a buscar mostres d'algues, Corallina officinalis i junt amb les algues van sortir molts organismes que viuen sobre aquestes.
Alga roja Corallina oficinalis.

Isòpode

Cries de bivalve.

Nudibranqui jove

Isòpode puça de mar




Hem fet uns vídeos de l'atmosfera que hem presentat a principis de gener de 2017

















El passat dia 16 de gener de 2017 vam mirar pel microscopi a microorganismes del grup dels protozous, en aquest cas Paramecium caudatum, en el que vam veure que es desplacen per medi d'uns pèls petits anomenats cilis.
Prameci vist a 800 augments. Es veu els cilis perfectament.












l'últim dia de classe vàrem estudiar els vertebrals, el grup al qual pertanyem.

Grup amb una columna vertebral de dofí i un esquelet de lluç

Classe observant una tortuga babaua dissecada





A finals del trimestre hem estudiat el grup més gran d'artròpodes, els insectes.













El passat 25 d'octubre de 2016, vàrem estudiar la puça d'aigua (Daphnia pulex), un crustaci cladòcer, molt comú a les basses temporals de Catalunya.








El passa dia 10 d'octubre de 2016 vam anar al port a buscar mostres d'algues, Corallina officinalis. Vam veure l'estructura de l'alga i també forces puces de mar, petits crustacis de la família dels gammàrids.





/>




El passat dia 3 d'octubre de 2016 vam mirar les algues unicel·lulars flagel·lades, Euglena, i els protozous ciliats, Blatispheria.













El dia 19 de setembre de 2016 hem fet la primera pràctica amb el alumnes de primer es tractava de mesurar el volum d'una gota d'aigua. Per fer-ho hem utilitzat una bureta i un vas de precipitats. El resultat que hem obtingut és que una gota d'aigua té 0'05 g/ml de densitat aproximadament.

Omplint els vasos de precipitats.










Fa dies vàrem anar al port i vàrem trobar moltes algues i animals.








Ahir dia 9 vàrem presentar els treballs dels invertebrats













Juny 2016

Avui, dijous 2, hem fet la presentació dels treballs dels "invertebrates". Cada grup ha realitzat l'estudi d'un grup d'invertebrats.






Març 2016

Avui comencem a elaborar el treball que ens ha durat força setmanes, el cicle de les mosques del vinagre.
























Avui dia 5 de maig hem  estudiat les puces d'aigua (Daphnia sp) que tenim a la bassa del jardí. Ha estat molt sorprenent veure que en una bassa de un jardí hi hagi aquesta espècie tant interessant de crustaci cladòcer.
Grup expedicionari

Cap de puça d'aigua (foto Abril Caballo).

Puça d'aigua (foto Abril Caballo).

Cara de la puça d'aigua (foto Abril Caballo).

Abril, Lara i Hog lian fent fotos amb el mòbil.

Puça sencera. Es veu molt bé l'ull, el cor el digestiu, les antenes i l'espina caudal. (foto Abril Caballo).


r />




Avui dia 14 de març amb els alumnes de Science hem mirat com estan els cultius de les mosques. Ja hi ha de tot, ous, larves i crisàlides. Aviat naixeran les mosques adultes!!

Ou de mosca. Es veu molt bé els "esquís" per no enfonsar-se en el medi.





Crisàlide. Es veu molt bé els ulls

Crisàlide vella amb algunes de noves. A la vella es veu els ulls i les ales de la futura mosca. 



El dia 10 de març hem estudiat els vertebrats. Em vist columnes vertebrals i cranis de diferents espècies.
Marta i Mariona aguantant un crani i columna vertebral de dofí.

Maribel, Ainoha, Carlos i Lisandro.



Maribel aguantant una tortuga babaua dissecada.
El passat dia 8 de març hem començat a estudiar els animals artròpodes, i em mirat amb la lupa binocular els insectes. Aquest és el grup més nombrós i per tant el que ha tingut més èxit evolutiu.











El passat dia 3 al laboratori vàrem estudiar les molses i falgueres que havíem anat a buscar a prop del castell de Sant Joan. Aquestes són plantes sense flor, que per tant es reprodueixen per espores.

Molsa vista a la lupa binocular








Sorus de la herba pigotera, una espècies de falguera

Larva d'hmípter

Sorus




El passat dia 12 de febrer vàrem estar observant protozous. Els obtinguérem del safareig que hi ha al jardí de l'escola. El resultat ha estat sorprenent doncs hem vist una munió de protozous, entre el que destaquem el Paramecium caudatum.



Tres Paramecium caudatum vist al microscopi a 400 augments






El passat 5 de febrer agafarem mostres d'algues al port de Blanes i entre les algues varen aparèixer uns animals molt curiosos, el Briozous. Aquests són uns animals colonials que es reprodueixen per gemmació, és una forma asexual de reproducció on de un individus fundador van creixent la resta, que són clons. L'espècie que vàrem veure és Búgula neritina, molt comuna, però d'una bellesa indiscutible.





Abans de vacances de Nadal vàrem gravar uns vídeos de la previsió meteorològica. Es va fer una molt bona feina!!!













El passat dimarts dia 2 de febrer vàrem anar al port de Blanes a buscar mostres d'algues. En aquesta petita expedició vam poder observar una medusa, el born blau (Rhizostoma pulmo). Aquesta és la més gran que tenim a Catalunya i és de les menys perilloses, fins i tot la vàrem tocar. No té pràcticament cèl·lules urticants i s'alimenta de plàncton.




Avui dia 28 hem anat a la bassa del jardí i hem agafat una mostra d'aigua i fulles en descomposició. Hem trobat que era ple de Vorticel·les, un protozou que s'alimenta de filtrar l'aigua dolça. S'alimenta de bacteris i petites algues unicel·lulars.







Avui dia 21 de gener hem estat observant Euglenes, un tipus d'alga unicel·lular molt comuna a les basses i safarejos d'aigua dolça.







Abans de vacances al laboratori vàrem estar calculant el volum d'una gota d'aigua. Per fer-ho vàrem fer servir una bureta.






 

 

Aquesta setmana hem treballat les capes de l'atmosfera, i hem preparat aquests vídeos de cançons i boniques històries.

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 Novembre 2015

Aquestes darreres setmanes hem estat treballant el Solar System amb els alumnes de primer i n'hem construit a escala per les classes, la classe de 1r B ha quedat així:



29 d'octubre 2015


El dia 29 d'octubre vàrem continuar veien les plantes que havíem anat a buscar el dia anterior. Aquest cop a més vàrem veure un pugó a la tija de la flor de la ravenissa groga (Diplotaxis erucoides)

Estil de la flor de la ravenissa  groga

Estams i pistil de la ravenissa groga






Avui dia 27 d'octubre de 2015 al laboratori hem estat observant les flors. Vistes amb la lupa binocular són molt espectaculars.
Flor de cap blanc a 20 augments.

Estams de la flor de la malva.

Pol·len de la flor de la malva. És esfèric i de color blanc i es veu força bé. Foto feta a 40 augments.



El passat dia 20 d'octubre vàrem sortir al camp per aprendre i conèixer els tipus de fulla que podem trobar a la natura.


La classe estudiant la fulla d'una figuera.



Avui dia 21 de setembre de 2015, els alumnes de primer hem començat les pràctiques de laboratori. Hem fet un experiment per descobrir el volum d'una gota d'aigua. El resultat és 0'05 ml aproximadament, i hem aprés que qualsevol experiment té error humans i del propi aparell de mesura.











Avui dia 16 de juny, ha estat l'últim dia de la optativa de laboratori. Hem aprofitat per estudiar els aràcnids,... grup d'artròpodes que desperta "moltíssimes passions". Varem aprofitar el "material" que hi havia en un niu d'una vespa paràsita, insecte que paralitza les aranyes i els diposita un ou dins... un cop aquest neixi, devorarà el seu hoste immòbil, però viu!



Visió d'una aranya per sota. Es veu clarament les potes, els quelícers, l'abdomen i les glàndules de la seda (fil·leres).

Cefalotòrax d'un aranèid on es veu els seus vuit ocels,  quatre d'ells amb molta claredat.



Avui dia 11 hem estudiat els mamífers, hem vist cranis de dofí, boc, cabra i guilla. El que més ens ha agradat és estudiar el conill porquí. També hem estudiat el crani d'un lluç, i l'esquelet i pell d'una tintorera.


Estudiant el conill porquí



El passat dia 28 de maig varem estar observant les mostres que havíem  anat a buscar al port el dia anterior.Va ser molt interessant ja que varem poder observar i estudiar d'aprop els crustacis decàpodes.
















Avui dia 26 febrer hem estat observant les molses que varem recollir el dia passant. Les molses són plantes molt primitives que no tenen ni flor ni vasos conductors. Com que no tenen flor, es reprodueixen per espores.










Avui dia 22 hem estat observant mostres d'algues i han aparegut molts individus de Staurastrum anatinum, alga molt bonica en forma d'estrella





Staurastrum anatinum a 400 augments.

Staurastrum anatinum a 400 augments

També hem trobat uns cucs anèl·lids típics d'aigua dolça Aelosoma hemprichi, que tene una boca ciliada i s'alimenten d'algues microscòpiques.







Avui dia 1 de desembre hem fet la última pràctica, observant flors, en aquest cas de cap blancs (Lobularia maritima). És una flor on es veuen clarament els seus quatre pètals i els seus sis estams.
Dani mirant amb la lupa binocular


Marta mirant amb la lupa binocular

Flor del cap blanc





Els alumnes de primer durant la setmana de la ciència han fet un seguit d'activitats com per exemple el taller d'experimentació on alumnes de 3r els hi explicaven una sèrie d'experiments o el taller de cristal·lografia on també alumnes de 3r explicaven en que consisteix aquesta ciència. Els alumnes de segon els hi han preparat un taller sobre la biologia del mosquit tigre. Seguidament podreu veure imatges d'aquestes activitats.









 
Avui dia 27 hem començat estudiant els mamífers i hem aprofitat que al laboratori hi havia conills porquins (Cavia porcellus). Hem vist les característiques dels mamífers: homeoterms, vivípars, tenen pèl i glàndules mamàries.

Marina i Aaron

Femella albina

Cria de pèl llarg

Joel


 
Avui dia 18 de novembre hem observat les mostres d'algues que varem anar a recollir el dia anterior i la veritat és que hem al·lucinat veient la quantitat d'animals que viuen en les algues.





Anèl·lid serpúlid

Crustaci copèpode

Crustaci isòpode


Mol·lusc opistobranqui


Mol·lusc bivalb




 Avui dia 11 de novembre hem observat molses i falgueres que varem recol·lectar el dia anterior.

Teresa, Marta, Marina i Carmen miran amb la lupa binocular.

Jesús i Pau mirant a la lupa binocular.

Dani observant amb la lupa binocular.


 
Molsa vista amb la lupa a vint augments.


Molsa vista amb la lupa a vint augments

Sorus d'una falcia negre, falguera, on es veuen els esporangis a 20 augments.





Avui quatre de novembre hem observat una altra espècie de protozou, l'Spirostomum. És una espècie molt gran que es veu fins i tot a ull nu.









Avui 30 d'octubre hem començat a observar organismes unicel·lulars. Hem començat pels ciliats, el Parameci (Paramecium caudatum)

Marina i Gisela observant paramecis







El dia set d'octubre hem demostrat una cosa que feia temps que sabíem, que l'aigua bull a 100 º.

Lluís i Jesus

Carmen

Gisela i Marina


Joel i Karen






  





Setembre de 2014, avui hem fet la primera pràctica de l'any després de conèixer el funcionament d'una gota d'aigua. Amb la bureta hem calculat el volum d'una gota d'aigua. El resultat ha estat de 0,044 ml!!!




 


Març 2014

El dia 25 hem començat la primera pràctica del tercer trimestre. Ha consistit en calcular el volum d'una gota d'aigua, utilitzant una bureta.

Jamel i albert fent l'experiment
Dimitri i Ivan mirant la bureta
Wesly concentrat en la lectura de la bureta.
La Mireia i la Clàudia, amb equip, realitzant la pràctica 
La Carla i la Júlia omplint la bureta d'aigua amb un vas de precipitats.


Avui dia 13 ha estat l'últim dia del trimestre, on ens ho hem passat molt bé i hem aprés moltíssimes coses.


Foto de grup


Avui dia 11 hem observat puces d'aigua (Daphnia magna), espècie d'un petit crustaci que colonitza basses temporals d'aigua dolça. Tenen unes antenes que utilitzen per nedar. També tenen un sol ull compost molt visible a la lupa binocular. S'alimenten de filtrar bacteris i detritus dins l'aigua on viuen.







a més les puces d'aigua són transparents i se'ls veu molt bé, el sistema digestiu, els ovaris (petits ous carabasses) i el cor just darrera el digestiu.



Mireu com batega el petit cor de la puça d'aigua


Febrer de 2014

Avui dia 25 hem estat observant dues soques de mosca del vinagre (Drosophila melanogaster). Hem vist el seu cicle vital, les larves, les pupes o crisàlides i els adults. La soca salvatge té els ulls vermells i la "white" blancs.

Abril mirant la soca "white"
Flascó de la soca "white" sota la lupa.

En el vídeo és veu una larva de mosca del vinagre. Les puntes negres són les mandíbules que li serveixen per alimentar-se




Crisàlide o pupa de la soca "salvatge" (es veuen els ulls vermells per transparència)


Adult de mosca del vinagre de la soca "salvatge" (noteu els ulls vermells).
Adult mosca del vinagre de las soca "white"(noteu els ulls blancs).



Mascle de mosca del vinagre de la soca "salvatge".




Avui dia 18 hem estat observant flors a les lupes binoculars. La flor és l'organ reproductor de la planta i la seva funció és la fecundació les gàmetes femenins per part dels masculins. El pol·len produit per els estams arriba al pístil on fecundarà l'òvul.
Àlex, Jose i Arnau observant una flor.
Xavi mirant amb la lupa binocular
Estams d'un asfodel (Asphodelus phistulosus). En aquest cas el pol·len és marró.
 
 
Ovari de l'asfodel (Asphodelus phistulosus).

 
Estams, amb el pol·len groc, i estigma de la flor de la ravenissa groga (Erucastrum nasturtiifolium).




Febrer de 2014
Hem anat añ port a buscar algues i hem agafat Corallina officinalis, una alga roja molt comú al litoral mediterràni. 
Corallina officinalis vista a la lupa binocular

També hem trobat alguns animals crustacis
Gammàrid

 
Copèpode femella amb ous a la part posterior




Gener de 2014
Avui 17 de gener hem observat falgueres amb les lupes binoculars, i fins i tot les hem fotografiat amb el telèfon mòbil.

El dia abans varem anar cap al Castell de Sant Joan i varem agafar mostres de falguera, concretament la falzia negra (Asplenium adiantum-nigrum). Les falgueres són plantes sense flor i per tant es reprodueixen per espores, que fabriquen els seus esporangis, agrupats en una estructura anomenada sorus.
 
Alumnes de primer de la ESO, durant la pràctica.



Observant una falzia negra amb la lupa.


Sergio mirant a la lupa.
Sorus de la falzia negra

 
Detall del sorus on es veuen els esporangis

Alèxia fotografiant els sorus amb el mòbil


Desembre 2013

Observació de protozous: avui hem observat al microscopi diversos protozous.
Un dels organismes més curiosos és l'Euglena (Euglena spyrogira) , protozou que es mou gràcies al seu flagel. Aquest microorganisme unicel·lular té cloroplasts, fet que els permet fer la fotosíntesi, pel que és un organisme autòtrof.


També hem observat un protozou heteròtrof, que no pot fer la fotosintesi, el Parameci (Paramecium caudatum), que en lloc de moure's per un flagel, es mou per cilis.



Novembre 2013

Observació de flors: avui al laboratori hem observat flors amb les lupes binoculars

Hem vist els estams plens de pol·len


Hem vist el pístil

I finalment una antera d'un estam, on es veu clarament uns grans de pol·len blancs



Setmana de la ciència

Durant la setmana de la ciència els alumnes de 1r han treballat el mètode científic. La experiència consistia en observar els resultats dels diferents experiments i , després de discutir l'observació amb els companys del grup, llençar una hipòtesi.







Octubre 2013

Observació d'algues vermelles

Per observar algues vermelles hem anat amb els alumnes de primer al port de Blanes a recolectar-les. Molt aprop del trenc d'ona ens em trobat una franja de Corallina officinalis, algua típica del Mediterrani i Atlàntic. Aquesta alga com que necessita resistir l'espetec de les ones, està molt calcificada, i juntament amb el pigment vermell, li dona un característic color rosa-lilós.  Les imatges estan preses a 20 i 40 augments respectivament, amb una lupa binocular.

 



Durant l'observació de l'alga vermella Corallina officinalis, ens va aparèixer diversos animals, el més espectacular va ser la puça de mar.

La puça de mar és un crustaci marí del génere Gammarus del grup dels anfípodes. L'exemplar del vídeo fa un parell de mil·límetres aproximadament.




Octubre 2013 


Observació d'algues verdes

Hem agafat algues d'un safareix d'aigua dolça i les hem posat al microscopi, primer a 100 augments (primera foto), on ja s'observa la disposició helicoidal dels cloroplasts d'aquesta alga filamentosa, fet que li val el nom científic d'Spirogyra. Després a amb l'objectiu d'inmersió a 400 augments (segona foto), hem observat clarament els cloroplasts, orgànuls cel·lulars amb els que l'alga realitza la fotosintesi.






Mentre miravem Spirogyra al microscopi ha sortit una Hydra viridis, una gran sorpresa!!

Aquest animal, difícil de trobar és un celenterat cnidari, dels pocs que hi ha a l'aigua dolça (la majoria són marins). El seu nom és deu a la seva capacitat de regeneració llegendària. Hydra era un animal mitològic que quan se li tallava el cap, ni creixien dos... l'animal real és un petit carnívor depredador de petits crustacis, copèpodes i cladòcers. A més la Hydra té un bcolor verd a causa de la simbiosi que estableix amb algunes espècies d'algues verdes unicel·lulars. La imatge s'ha obtingut amb un microscopi a 40 augments, penseu  que l'animal real fa un mil·limetre aproximadament.



A més és una espècie que es pot reproduir asexualment per gemmació, tal com es veu en el vídeo següent




CURS 2012/13
Puça d'aigua Daphnia magna, filmada amb una lupa binocular a 20 augments al laboratori de l'escola Santa Maria de Blanes




Larva del mosquit tigre:


Larva de mosquit gravat amb una canon IXUS a través d'una lupa binocular, al laboratori de l'escola Santa Maria de Blanes. Aquest treball s'ha fet amb els alumnes de primer de la ESO.





Larva mosquit tigre



No hay comentarios:

Publicar un comentario